580075.jpg

Aamulla lumi peittänyt on pälvensä ja yöllä oli Saran poltot alkaneet. Mietin kuinka olisi emon jäljet peittyneet yön aikaan jos olisi mennyt jonnekin piiiloon tekemään pennut.

 

580077.jpg

Elämän ensimmäiset eväät. Ravitsevimmat ja maittavimmat, tipat jo heruvat ennen kuin pennut syntyvät.

 

580080.jpg

"Oviseinä osaman luista, kamanat karitsan luista"

"Osmotar oleva vaimo, Kalevatar, kaunis impi."

Otteet ovat Kalevalasta ja perustuvat siihen kuinka Ahma oli aikoinaan kutsumanimeltään Osmo. Muinaisrunot tunsivat Osmolan sekä häätalona että Kalevalan toistonimenä, hyvien ihmisten asuinpaikkana. Osmo näyttää merkinneen jatakin perin myöteistä esi-isillemme. Myöhemmin ahmaa alettiin pelätä ja pidettiin vaaran kotieläimille. Oikean nimen tilalle keksittiin toinen nimi, uskottiin näet, että pedot, kuullessaan oman nimensä ymmärtäisivät sen kutsuksi ja tulisivat paikalle tuhoja tekemään. Osmoa alettiin kutsua tästä syystä Ahmaksi ja Osmo nimi on unohtunut.

Koska on Osmon päivä nimeänkin jo heti alussa ensimmäisenä syntyneen narttu pennun Osmottareksi (kuvassa oik. puoleinen) ja tämän jälkeen syntynyt narttu joka on vieressä on Kalevatar.

580082.jpg

Uuden elämän syntymä. Pentu on juuri solahtanut ulos.

 

580083.jpg

Jälkeiset tulevat heti perässä ja ensin Sara syö jälkeiset ja alkaa sitten puhdistaa innolla uutta pentua.

 

580086.jpg

Ja ensimmäinen ja tällä hetkellä ainut uros; Sampo on syntynyt.

 

580089.jpg

Seuraavan syntyi oikean puoleinen narttu. Pennulla on suurimmat valkoiset merkit. Ja sattumalta allekirjoittaneen suosikki väriensä vuoksi.. :)

 

580091.jpg

Kun neljäs narttu on syntynyt Sara rauhoittuu silminnähden ja alkaa levätä. Vaihdoin kuivat ja puhtaat alustat ja koko pesue on tässä.

 

580095.jpg

Tätä työtä sitten nyt riittääkin ja paljon. Jään odottelemaan vieläkö penneleitä syntyy lisää. :)